3 laags kruidenplantjes wandrek, kruidenrek van oud hout.

Kruidenrek gemaakt oude steenmallen van stoer, doorleefd hout voor op het aanrecht in de keuken, met diverse kruidenplanten voor een sfeervolle opgeruimde kruidenhoek in de keuken.

Kruidenplanten wil je graag zo vers mogelijk aan je gerechten toevoegen. Tijm, bieslook, peterselie, basilicum, salie, dille, munt, rozemarijn, tijm, oregano en koriander zijn hierin de populairste kruiden die je binnen handbereik wilt hebben in de keuken. Om al deze keukenkruiden gezellig te integreren in de keuken, maak je handig gebruik van onze steenmallen om je kruidenplanten in te plaatsen. Plaats de verschillende soorten kruidenplanten in de 3 laagse steenmallen en zet of hang ze georganiseerd maar binnen handbereik in de keuken neer. Het kruidenrek van oude steenmallen met zijn doorleefde hout, samen met de kruidenplanten, geeft je keuken een eigenwijs landelijk karakter.

Verticaal tuinieren in de keuken op een wandrek van steenmallen.

Tijm, bieslook, peterselie, basilicum, salie, dille, munt, rozemarijn, tijm, oregano en koriander zijn doorgaans makkelijke kruidenplanten om te laten groeien in een kruidenhoek in de keuken. Per soort geven we enkele tips om ze zo goed mogelijk te laten groeien. Kruidenplantjes worden meestal gekweekt in potjes met een doorsnee van 10 cm. Onze steenmallen zijn precies op deze maat afgestemd, met de afmeting van 24 cm x 12 cm (lxb).

Waar moet je rekening mee houden om kruidenplanten verticaal in een kruidenrek of wandrek te laten groeien.
Naast het daglicht speelt de temperatuur in de keuken een cruciale rol. Een ideale temperatuur ligt tussen de 18 en 24 graden, wat overeenkomt met de gemiddelde kamertemperatuur. Het is eveneens van belang dat de temperatuur niet te sterk schommelt. Plaats daarom de kruidenplanten niet in de buurt van een oven of magnetron, omdat deze plekken te warm kunnen worden. Echter, wees ook voorzichtig met koude plekken, aangezien deze eveneens schadelijk kunnen zijn voor kruidenplanten. Overweeg dit wanneer je een kruiden-wandrek in de buurt van een buitendeur of het raam plaatst.

Tijm in een kruidenrek laten groeien.

Tijm is echt zo'n typische smaakmaker geschikt voor vele soorten gerechten. Het tijmplantje zelf heeft verschillende gezonde voedingsstoffen in zich. Het is een uitstekende bron van vitamine C, een zeer goede bron van vitamine A en een goede bron van ijzer, mangaan en koper. Tijm kan binnen gekweekt worden. Het is dan wel belangrijk dat je de plant genoeg licht geeft, minimaal 4 uur direct zonlicht per dag, om de plant enigszins goed te laten groeien als je er regelmatig van oogst.

Bieslook kruiden in eigen keuken kweken.

Bieslook groeit goed in de meeste omstandigheden en is bestand tegen arme grond. De plant heeft weinig onderhoud nodig, maar als je de plant af en toe snoeit, kun je bijna het hele jaar door blad (en bloemen) oogsten. Als bieslook goed is aangeplant, zal je merken dat bieslook verzorgen eigenlijk heel makkelijk is. Bieslook heeft een gemiddelde hoeveelheid water nodig, dus regelmatig water geven is belangrijk. Als je het 1 of 2 keer vergeet, gaan ze echt niet gelijk dood. Zien ze er wat droog uit? Met wat water zullen ze snel weer opleven. Geef je plantjes af en toe biologische voeding voor eetbare planten. Dit is geen must, maar zal je plantje op termijn goed doen.

Peterselie planten kweken op een wandrek.

Peterselie keukenkruiden komen in twee soorten voor, namelijk plat en krullend. Platte peterselie geeft gerechten een verfijnde, hartige smaak. Krullende peterselie wordt meestal gebruikt in soepen, salades, aardappel- en vleesgerechten. Het heeft een milde smaak en is niet zo sterk als de platte peterselie.

Als je peterselie in een kruidenwandrek in de keuken kweekt, is het belangrijk om goed op de watergift te letten. Peterselie groeit het beste als de grond gelijkmatig vochtig is. Geef de plant daarom regelmatig water, bij voorkeur om de dag, en doe dit het beste van onderaf. Peterselie heeft veel licht nodig om goed te groeien, maar vermijd direct zonlicht omdat dit de bladeren kan verbranden.

Het regelmatig snoeien van de peterselieplant is belangrijk voor een goede groei en om te voorkomen dat de plant te groot wordt. Het is slim om de plant terug te snoeien tot ongeveer 2-3 centimeter boven de grond wanneer deze ongeveer 10-15 centimeter hoog is. Op deze manier stimuleer je de plant om nieuwe scheuten te produceren.

Basilicum kweken in een verticale steenmal etagère laten groeien.

Basilicum heeft een sterke geur en wordt vooral veel in de Italiaanse keuken en bij tomatengerechten gebruikt. Als je basilicum niet zelf zaait, maar kant-en-klaar koopt, doe dat dan vooral bij een tuincentrum in plaats van een supermarkt en kies voor de biologische variant. Deze zijn namelijk op een andere manier verzorgd, waardoor ze sterkere wortels hebben.

Alle soorten en variëteiten basilicum zijn uitsluitend warmte- en zonminnend. Om deze aromatische kruiden in een kruidenrek in de keuken of in de tuin succesvol te laten groeien, is een plaats in de zon noodzakelijk. Vrijwel alle delen van de plant zijn sterk aromatisch. Alle delen van deze kruidenplantjes, inclusief bloemen en zaden, zijn eetbaar. Normaal gesproken worden scheutuiteinden uit de basilicumplant geknipt of geplukt. Knijpen bevordert de vertakking van planten en verlengt de levensduur van eenjarige basilicumsoorten. Het is minder raadzaam om losse bladeren te plukken, omdat de scheuten dan kaal worden. Ontblote scheuten kunnen worden teruggesnoeid totdat ze houtachtig zijn geworden. Zorg ervoor dat de basilicumplant voldoende licht krijgt, dus plaats het kruidenrek bijvoorbeeld op de vensterbank of op het aanrecht dichtbij het raam. Maar zet de plant niet de hele dag in de volle zon, want dan kan hij alsnog verbranden of verdorren. Als de plant te weinig licht krijgt, worden de blaadjes bruin. Als je de blaadjes wil gebruiken voor je pasta, soep, salade of pesto, pluk dan vooral niet de jonge toppen. Die kunnen lekker doorgroeien. Ga dus voor de grotere bladeren aan de zijkant. Of knip de hele stengel tot ongeveer een centimeter boven de grond af.

Kruidenplanten verticaal laten groeien in old wood steenmallen.

De aardse kleuren van het doorleefde hout van onze steenmallen vormen een prachtige aanvulling op elke keukeninrichting. In onze webshop vind je ons assortiment kruidenetagères en enkele kruidenbakken, gevormd als steenmallen, om een smaakvolle kruidenkweekplek in je eigen keuken te creëren

Meubelwebshop voor een unieke woonbeleving.

Stap binnen bij "Het Oude Gebint", onze landelijke woonwinkel, en laat je inspireren door unieke meubelstukken. Voeg karakter toe aan je huis door te kiezen voor brocante en antieke items. Hier vind je de perfecte elementen om een sfeervol en persoonlijk interieur te creëren.

 

Mocht je er online niet uitkomen? Twijfel niet. Stuur ons gerust een E-mail of een What's app